Cum se implică parohia în misiunea Bisericii?

Viața parohiei Februarie 24, 2019

                                               CATEHEZA

          Cum se implică parohia în misiunea Bisericii?

 

 

1. Organizarea activității:

a. Voi așeza scaune în semicerc. Voi avea aproape materialele didactice pe care le voi folosi în activitate: foi și pixuri pentru toți membrii grupului etc.

b. Salutul și rugăciunea de început.

 

2. Pregătirea aperceptivă:

Se va realiza printr-o lectura.

     Un tânăr preot a fost trimis în prima sa parohie. Era plin de entuziasm, de bucurie: dorea cu adevărat să slujească acelei comunităţi şi ca aceasta să fie plină de credinţă, de viaţă. Spre dezamăgirea sa, aproape nimeni nu venea la Sfânta Liturghie, iar viaţa spirituală a comunităţii lăsa mult de dorit. A mers pe la fiecare familie, din casă în casă, vorbind cu fiecare, dorind să trezească interesul credincioşilor săi: mulţi i-au replicat însă că biserica era deja moartă şi că nu mai merita osteneala. Tânărul preot a discutat mult cu oamenii care erau totuşi mai apropiaţi de biserică şi aceştia au recunoscut că ceea ce majoritatea oamenilor spunea, era probabil adevărat. Atunci preotul spuse că, de vreme ce biserica era moartă, în duminica următoare el avea să ţină prohodul pentru ea. În duminica anunţată, biserica gemea de lume. În faţa altarului era un sicriu. În predica sa, preotul a elogiat-o în cuvinte frumoase pe cea decedată. A vorbit despre binele imens pe care biserica l-a făcut în viaţa ei şi şi-a exprimat regretele pentru moartea ei prematură. Apoi i-a invitat pe fiecare din biserică să se apropie de sicriu pentru a-şi lua ultimul rămas-bun. Unul câte unul s-au apropiat cu toţii şi au privit în interiorul sicriului: au fost cuprinşi de uluire când faţa lor s-a reflectat în oglinda pusă pe fundul sicriului. Unii au fost indignaţi; alţii şocaţi; cei mai mulţi dintre ei au înţeles însă că indiferenţa lor fusese adevărata cauză a morţii bisericii. 

 

3. Anunţarea temei:

     Cred că acest exemplu are nevoie de unele explicaţii. Astăzi vom încerca să găsim răspunsul la o nouă întrebare, şi anume: „Cum se implică parohia în misiunea Bisericii?”, adică în ce mod concret ne putem angaja în misiune. Este vorba de întreaga misiune a Bisericii, deci despre felul cum putem fi misionari pretutindeni, aici la noi şi în orice altă parte vom merge.

 

4. Tratarea:

Definiţia parohiei: "Parohia este comunitatea credinciosilor, clerici si mireni, de religie ortodoxa, asezati pe un anumit teritoriu, sub conducerea organelor locale ale puterii bisericesti, in frunte cu preotul paroh".

Parohia este comunitatea de baza a Bisericii locale, punctul de plecare si de sosire al vietii crestine si al misiunii preotesti, locul unde se exercita cele trei mari slujiri ale mirenilor si clericilor. Comunitatea parohiala este Biserica.

Centrul parohiei este sfanta biserica, iar viata ei o constituie lucrarile sfinte savarsite in biserica si in spatiul parohiei. in acest spatiu se activeaza slujirile Bisericii: invatatoreasca, de conducere si sfintitoare.

Aici sunt incercate fortele active ale Bisericii, aici se organizeaza opera de caritate a Bisericii, aici, in parohie, membrii ei apara tezaurul de credinta al Bisericii si se ostenesc, dupa puterile si ravna lor, sa si-l improprieze.

Prin lucrarile sfinte ale sacerdotiului si angajarea comunitatii religioase in aceste lucrari, in jurul bisericii-lacas de cult-casa a Domnului, se cultiva si activeaza un gen de viata a carei particularitate este data de faptul ca ea este marcata de sacru si de prezenta speciala a lui Dumnezeu in Sfanta Lui casa. Acesta este motivul pentru care comunitatea bisericeasca de baza se numeste "parohie", notiunea in sine exprimand ceea ce exista, ceea ce se petrece, ceea ce are loc in jurul "casei Domnului".

In felul acesta parohia se dovedeste a fi o comunitate vie, educatoare pentru viata comunitara crestina, scoala unde se invata a trai drept, o binecuvantare si pentru societatea civila.

Slujbele cu caracter ocazional pot fi tot atatea mijloace prin care se va putea face misiune, dat fiind ca in aceste ocazii (botez, cununii, sfestanii, inmormantari, etc.) participa credinciosi mai putin practicanti, necredinciosi si chiar adepti ai altor credinte.

Conducerea parohiei trebuie sa participe la actiuni organizate de diverse institutii sau presoane care vizeaza si interesele parohiei, cum ar fi cele privind scoala, educatia, morala, exigentele sociale, etc.

Prin urmare, trebuie o colaborare stransa cu dascalii de religie, care vor fi din ce in ce mai mult persoane specializate. Deopotriva, va fi nevoie de o colaborare stransa, statornica si intensa cu organizatiile crestine: Liga tineretului ortodox. Asociatia studentilor crestini. Asociatia "Sf. Stelian", Fratia Ortodoxa, scoliie teologice de toate gradele si alte organizatii crestine care functioneaza cu binecuvantarea conducerii superioare a Bisericii.

Implicarea elementului laic in misiunea parohiei se mai poate face si:

a. prin activitatile gospodaresti si de caritate in parohie;

b. prin implicarea lor in cultul divin public (cantarea la strana), la nivelul la oare le permite calitatea lor de membri laici ai comunitatii bisericest;

c. prin modul de viata al fiecaruia dintre ei si al famililior acestora, mod de viata care se poate extinde si la nivel parohia ;

d. prin influentarea diverselor institutii si organisme civile (scoala, primarie, etc), alcatuite de oameni care, si ei, sunt de regula crestini;

e. prin influentarea legislatiei, folosindu-ne de initiativele unor oameni politici, membri ai comunitatilor parohiale, si alte modalitati sugerate de momentele si de imprejurarile prielnice.

Grupurile misionare laice trebuie organizate. Ele pot avea persoane care conduc actiunile alaturi de preot, persoane care actioneaza efectiv si membri simpli care actioneaza spontan si la obiect atunci cand apar ocaziile. In interiorul grupurilor pot exista persoane solicitate pentru anumite categorii de oameni (tineri, intelectuali, muncitori, bolnavi, etc).

Activitatea mesionara a preotului si a grupurilor laice trebuie sa urmareasca refacerea dimensiunii comunitare a parohiei in jurul spatiului sacru, Biserica, in jurul a ceea ce aceasta reprezinta si a ceea ce are loc in interiorul ei.

Intreaga activitate si dimensiune misionara a Bisericii urmareste, deci, readucerea oamenilor in biserica spre a fi hraniti de harul lui Dumnezeu prezent si lucrator in ea. Nu urmareste crearea unei stari de bunavointa din partea anumitor oameni fata de Biserica, de slujitorii ei si de doctrina crestina.

Trebuie vizata constientizarea in fiecare om a nevoii de mantuire in Biserica, in interiorul comunitatii eclesiale, nu la periferia ei, prin participarea la viata comunitatii eclesiale si impartasirea de puterea  lui Dumnezeu prezenta in sfantul locas.

Aceasta si nu alta, trebuie sa fie finalitatea intregii activitati misionare intr-o parohie. Toate celelalte eventuale si posibile realizari trebuie subordonate acesteia.

 

 

5. Recapitularea:

Fixarea informaţiilor

 - Fixarea cunoştinţelor se va face prin metoda R.A.I. (Răspunde – Aruncă – Interoghează) astfel:

• Preotul împreună cu credincioşii se vor implica într-un joc de aruncare a unei mingi mici şi uşoare de la unul la altul.

• Cel care aruncă mingea trebuie să pună o întrebare din lecţia predată celui care o prinde.

• Cel care prinde mingea răspunde la întrebare şi apoi aruncă mai departe altui participant, punând o nouă întrebare.

• Preotul supraveghează desfăşurarea jocului şi în final lămureşte problemele la care nu s-au găsit soluţii.

Exemple de întrebări:

 - Ce este parohia?

- Care este misiunea parohiei azi?

 

6. Asocierea:

- Mănăstirea – un spital la care creştinii merg să se tămăduiască de neputinţele trupeşti şi sufleteşti.

 

7. Generalizarea:

Discuţia finală, condusă de preot şi realizată prin contribuţia tuturor participanţilor, va avea rolul de a concluziona ideile surprinse şi de a evidenţia progresul în ceea ce priveşte dobândirea de noi cunoştinţe.

Au loc dezbateri şi lămuriri.

Participanţii scriu concluziile învăţate în rubrica Am învăţat.

 

8. Aplicarea:

Evaluarea / Concluzii

- Aprecieri individuale şi generale asupra implicării în activitate a membrilor grupului.

- Exprimarea impresiilor despre conţinutul activităţii de către unii dintre participanţi.

 Încheierea activităţii

- Rugăciunea de încheiere „Toți cu inima curată” rostită de toţi participanţii.

 

                                                Preot  Roșca Petru Gabriel

Citește alte articole despre: cateheza